ПОБОЉШАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РОМСКОМ НАСЕЉУ
9.07.2010
У ромском насељу на „Црвеној Звезди“, на основу превентивних активности побољшања квалитета живота становника ове популације у Палилули, обезбеђен је материјал за посипање инфраструктурне мреже. На основу договора у Градској општини Палилула, радници Предузећа за путеве Ниш, довезли су три камиона ризле. Члан општинског Већа, Милош Стојковић који координира ову активност и Салих Саитовић, председник Демократске левице Рома у Нишу, у разговору са становницима насеља истакли су и друге садржаје подршке и помоћи локалне самоуправе које ће уследити до краја године. «Покушавамо да кроз пројекте, у сарадњи са градом и донаторима, обезбедимо додатна средства за ове намене, истакао је већник Стојковић.

Након недавног обиласка ромских насеља на територији Градске општине Палилула, у месној канцеларији „Црвена звезда“, „Сточни трг“ и „Мраморској“, од стране председника општине Палилула, проф.др Игор Новаковића, представника управа и установа града и  Демократске левице Рома Србије коју је представљао Јован Дамњановић, народни посланика и потпредседника светске организације Рома, са сарадницима, отпочеле су и активности на решавању проблема квалитета живота ромске популације у овом просторима.

Договорено је да као прва превентивна мера буде посипање стаза у ромском насељу у МК“Црвена Звезда“ ризлом, како би се обезбедили минимални хигијенски услови кретања становника.

У Градској општини Палилула, по попису из 2002. Године, према националној или етничкој припадности евидентирано је 3.435 припадника ромске популације, мада је овај број знато већи досељавањем  породица са Косова и повратком из земаља Европе. Проблем њиховог недовољног економског развоја и неадекватног друштвеног положаја постао је један од главних проблема. Ромска деца су углавном ван школског система, њихови родитељи незапослени,већина породица живи у нехигијенским условима на периферијама градова и у насељима која мнису урбанизована.